Blog Nederlands
Blog English
Ecologische voedselafdruk 20241015
De meeste mensen kennen wel de term ecologische voetafdruk, maar voedselafdruk?
Een standaardgegeven binnen dit fenomeen is de afmeting van de grond die jij ‘claimt’ om te kunnen leven (in termen van voeding). Deze ligt rond de 0,9 ha per persoon.
Een ander gegeven is de hoeveelheid water die je verbruikt voor hetgeen je consumeert.
Een paar testen via de tool van Het Voedingscentrum brengen de volgende resultaten:
Uitslag test 1 (mijn huidige voedingspatroon):
Je voedselafdruk is 0,9 hectare landbouwgrond.
Dat is gelijk aan de 0,9 hectare die voor elke wereldbewoner beschikbaar is.
Je waterafdruk is 1670 liter per dag.
Dat is heel wat minder dan de 2740 liter die er per wereldbewoner beschikbaar is.
Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen.
En ik maar denken dat ik zuinig aan doe met water! Iets afspoelen, je douchen, het toilet gebruiken, koken, ja daar gebruik ik niet al te veel, tenminste niet meer dan 125 liter per dag. Maar eten! Dat is nog eens een domper!
In de tweede test die ik deed, week ik af van mijn eigen voedingspatroon en vulde in wat ik vijf jaar geleden zou hebben ingevuld….
Uitslag test 2:
Je voedselafdruk is 1,8 hectare landbouwgrond.
Dat is heel wat meer dan de 0,9 hectare die voor elke wereldbewoner beschikbaar is.
Je waterafdruk is 4865 liter per dag.
Dat is veel meer dan de 2740 liter die er per wereldbewoner beschikbaar is.
Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen.
Voor je eigen idee (of gemoedsrust) kun je de voedselafdruk-test misschien zelf ook eens doen:
https://www.voedingscentrum.nl/voedselafdruk
Liever een algemene test? Gebruik dan de test van het Wereldnatuurfonds.
Daarnaast zijn er nog andere testen (in het Engels), zoals de https://footprint.wwf.org.uk/
voor burgers in het VK, met ca. 30 vragen die niet alleen over voedsel gaan.
Of https://www.footprintcalculator.org/home/en met ca 15 algemene vragen.
Welke ecologische voedselafdruk bij diverse voedingsmiddelen?
Uitstoot broeikasgas (kg) bij de productie van voedsel
Havermelk / haverdrank 0,9
Zuivelproducten 1,4
Sojaolie 7,28
Varkensvlees 7,28
Palmolie 7,61
Koffie 16,48
Pure chocolade 18,68
Rundvlees melkvee 21,09
Kaas 21,24
Lamsvlees 24,42
Rundvlees veestapel 59,57
Suiker is suiker? 20241002
Onlangs praatte ik met iemand over het nut van fruit eten. Deze persoon gaf aan dat er in fruit ook suiker zit, waarmee hij wilde aangeven dat teveel fruit ook niet goed zou zijn voor de mens.
Nu is het zo dat het lichaam de zoete stoffen glucose en fructose hetzelfde behandelt, maar toch wordt van alle kanten het eten van (veel) fruit aanbevolen, terwijl het gebruik van toegevoegde suikers wordt afgeraden. Daar wil ik het in dit blog over hebben. Wat is nou die suiker, waar we aan de ene kant zo gek op zijn, maar die aan de andere kant een bedreiging schijnt te vormen?
Het Voedingscentrum geeft al aan dat fruit in de bekende Schijf van Vijf staat.
Als je minder suiker wilt gebruiken, mijdt dan de consumptie van zoetwaren zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes.
Er wordt niet geadviseerd om het eten van fruit zoveel mogelijk te beperken!
Er zijn mensen die beginnen te steigeren als je zegt dat men gerust twee sinaasappels op een dag kant eten, maar vervolgens doen ze wel twee scheppen suiker in hun koffie.
Bewezen ongezonde suikers zijn: kristalsuiker, rietsuiker en glucosesiroop. Die laatste is een “bewerking”, een middel dat wordt toegevoegd aan snoep, frisdrank en consumptie-ijs. Ook wordt het gebruikt voor het brouwen van bier en voor fermentatie-doeleinden.
Je zou nu gaan denken dat er dus ook gezonde suikers zijn. Het Diabetesfonds spreekt dit echter tegen en claimt dat er geen verschillen zijn.
Dus: 3 scheppen suiker in je koffie en dan maar geen banaan of een paar mandarijnen? Onzin!
“Nee, het is beter om je energie uit producten met natuurlijke suikers te halen”, zegt het Diabetesfonds ook. Bijvoorbeeld groente, fruit en ongezoete (magere) zuivel.
Eh.. honing dan? Honing kan dienen als suikervervanger omdat er in honing iets meer water zit, waardoor het minder calorieën bevat. Als je ermee bakt of kookt, blijven de natuurlijke suikers behouden.
Samengevat:
- Er bestaan geen gezonde suikers.
- Glucose en fructose worden op dezelfde manier verwerkt door je lichaam.
- Wat je kunt doen is “toegevoegde suikers” vermijden, bijv. in koek, snoep, gebak, frisdrank.
- Eet groente, fruit en volkorenproducten en zo min mogelijk dierlijke producten.
- Ban suiker niet helemaal uit! Je lichaam heeft suiker nodig, al is het met mate.
Blog PPPP 1 - 20241001
Perfect Persoon, Perfecte Planning:
Al vele jaren werk ik voor mezelf aan dit fenomeen. Natuurlijk, de perfecte persoon bestaat niet, maar we kunnen wel proberen er zo dicht mogelijk bij te komen.
De basis van dit idee is een voorstelling van een heel (gemiddeld) etmaal. Wat kun je daarin allemaal doen om zo goed en zo gezond mogelijk te functioneren?
Het Nieuwe Werken 3 - 20240127
We hadden het over motiverende gespreksvoering.
Het doel hiervan is om de eigen intrinsieke motivatie van de ander aan te boren. Wat?!
Dat is toch wel een heel andere insteek voor werknemers dan alleen horen wat ze wel / niet goed doen, wat bij voorbaat bij velen al zorgt voor zweethanden voorafgaand aan het beoordelingsgesprek.
Motiverende gespreksvoering kan worden ingezet bij burn-out, bore-out of bij hoog ziekteverzuim en ook (specifiek!) bij het duurzaam en gemotiveerd binnenhouden van werknemers.
De meeste mensen beginnen vol enthousiasme en motivatie aan een nieuwe baan, maar als na enige tijd hun ontwikkelingsmogelijkheden niet bevredigend blijken, als er niet naar hen wordt geluisterd of de sfeer en de samenwerking laten te wensen over, leidt dit vaak tot gelatenheid en afhaken op emotioneel niveau. Motivatie kan worden gedefinieerd als het resultaat van de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers.
Misschien is de beste manier om (bepaalde) medewerkers van hun idee “ik werk voor mijn salaris” af te helpen, ze het gevoel geven dat ze samen met u (als manager) het bedrijf laten floreren. Dat kan door ze meer verantwoordelijkheid en autonomie te geven en goed te kijken waar ze al goed in zijn en dat nog verder te ontwikkelen.
Hier zul je echter nooit alle medewerkers mee ‘vangen’. Een heleboel mensen werken nu eenmaal aleen om reden dat er brood op de plank moet komen.
Het ‘gevoel’ onder werknemers veranderen is een lastige taak. In dit verband las ik onlangs een interessant artikel in De Tijd (17 januari 2024) van Frederik Anseel decaan bij UNSW in Sydney.
Hij vraag zich onder andere af of iedere werknemer een stresscoach en meditatie-app nodig heeft. Het zijn vaak niet de collega’s die een conflict veroorzaken, maar een ‘toxische sfeer’ op het werk.
Yoga, meditatie en mindfulness (wellness programma’s) zijn alleen zinnig als ze de persoon zelf (en daarmee de sfeer op het werk) van dienst zijn. Ze maken je misschien weerbaarder, maar lossen niet de problemen die werkprocessen veroorzaken op. Vaak worden deze onderschat of slechts door een enkeling gezien.
Als je een lekke band hebt, kun je langzamer gaan rijden om niet uit de bocht te vliegen, maar het feit blijft dat er iets mis is met je auto.
We hebben ook vaak de neiging om werknemers in hokjes te plaatsen. De motivatiematrix is daar een voorbeeld van. Maar wat draagt die écht bij aan het oplossen van problemen op de werkvloer? Het is eigenlijk niet meer dan een stukje statistiek.
Deze 3 blogs behandelden Het Nieuwe Werken in vogelvlucht.
Meer weten? Kijk op: www.hetnieuwewerken.nl, www.personio.nl, www.hetnieuwewerknenblog.nl of bij andere websites en artikelen.
Het Nieuwe Werken 2 - 20240115
Zoals ik in het vorige artikel van 8 januari 2024 al aangaf, werknemers zullen zich ‘gestreeld’ voelen door het krijgen van meer autonomie en in veel gevallen extra hun best doen om de taken naar tevredenheid van de manager te vervullen. Dit vereist het nodige verantwoordelijkheidsbesef van werknemers.
In mijn vorige blog liet ik vooral de medestanders en tegenstanders ‘aan het woord’.
Wat behelst dat Het Nieuwe Werken nu precies?
Oorsprong
Het Nieuwe Werken schijnt uit Amerika te komen, bedacht door niemand minder dan Bill Gates,
aldus Dik Bijl, de HNW expert, in zijn www.hetnieuwewerkenblog.nl
Een onbedoeld gelekte email, die in handen kwam van CNN, zou hier bewijs voor leveren.
Langzamerhand is dit overgewaaid naar Europa. Het wordt regelmatig toegepast in het bedrijfsleven, maar er blijven ook vragen…
Vragen van managers
Hoewel informatie- en communicatietechnologie HNW al decennia lang mogelijk maakt, is het vooral aan werkgevers om er iets mee te doen.
Hoe houd je, als manager, je werknemers betrokken als zij elkaar minder zien en hoe zorg je dat zowel nieuw als ervaren personeel flexibel en zelf-directief wordt met betrekking tot opdrachten?
Hoe motiveer je de mensen hier en nu, om te zorgen dat ze straks effectief blijven bijdragen aan de resultaten van het bedrijf?
Wie is er nog (mentaal en fysiek) bij en wie haakt er langzaam af?
Hoe houd je werknemers energiek, dan wel vitaal?
Voor welke taken staat de manager?
De volgende leiderschapscompetenties worden steeds belangrijker:
Flexibiliteit Creativiteit Het vermogen om te inspireren
Dat inspireren is in veel gevallen een heikel punt. Sommige managers zijn prima in staat om te motiveren, maar het effect daarvan is meestal kortstondig.
Inspiratie komt van binnenuit, zowel bij de manager als bij de werknemer. Het effect ervan is veel langduriger. Inspireren doe je met behulp van enthousiasme en ‘leading by example’.
Daarnaast dient de ‘nieuwe’ leider de capaciteit te hebben om 4 rollen te combineren:
- Ondernemer: doelgericht leidinggeven
- Manager: taakgericht leidinggeven
- Coach: Mensgericht leidinggeven
- Voorbeeldfiguur: integer, leergierig, flexibel en vitaal opereren
Eigenschappen van werknemers
Uit onderzoek blijkt dat werknemers slechts naar 2 zaken kijken bij het beoordelen van hun baas:
- De betrokkenheid die ze ervaren
- De mate waarin ze ruimte krijgen voor persoonlijke groei
Dit houdt in dat empathie ook een steeds belangrijker wordende leiderschapscompetentie wordt.
Een zinvolle tool hierin, om de intrinsieke motivatie van personeel te vergroten is:
Motiverende gespreksvoering: een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt (Miller & Rollnick, 2014).
Dit valt onder motivatiemanagement, wat weer een belangrijk facet is van vitaliteitsmanagement.
+++ wordt vervolgd!
Het Nieuwe Werken 1 - 20231229
Ofschoon dit fenomeen al jaren bekend is, zijn er toch nog veel onduidelijkheden over.
De definitie van Dik Bijl, HNW expert, luidt (2007):
Het Nieuwe Werken is een visie, waarbij recente ontwikkelingen in de informatietechnologie als aanjager gelden voor een betere inrichting en bestuur van het kenniswerk. Het gaat om vernieuwing van de fysieke werkplek(ken), de organisatiestructuur en -cultuur, de managementstijl en niet te vergeten de mentaliteit van de kenniswerker en zijn manager.
Waar en wanneer
Bij HNW staat tijd- en plaatsgebonden werken minder op de voorgrond. Veel werkgevers zijn er niet echt enthousiast over, maar flexibele werktijden en meer thuiswerken zijn bij veel werknemers wél populair, zie ook het NOS nieuwsartikel van 15 juni 2023:
www.nos.nl/artikel/2478981-thuiswerken-in-strijd-tegen-files-blijft-lastig-voor-veel-werknemers
Het ‘oude werken’
De meeste organisaties opereren nog volgens het principe van ‘het oude werken’. Werknemers produceren goederen binnen een vastgestelde tijd, op een vaste plek en ze worden uitgebreid gecontroleerd. Dit is op z’n minst uit de tijd.
HNW is vooral een kwestie van mentaliteit en organisatiecultuur.
Af en toe een dagje thuiswerken is niet bepaald de definitie van Het Nieuwe Werken, nee…
Maar…
Medewerkers delen zelf hun werk en hun tijd in, voor zover mogelijk en natuurlijk in overleg. Slechts ongeveer 10% van de werkgevers staat hier echter positief tegenover. Sterker nog, zo’n 60% van de managers is min of meer tegen meer thuiswerken. Men vreest dat hun bedrijf minder efficiënt zal opereren wanneer ze minder controle kunnen uitoefenen, wat een van de speerpunten van het ‘oude werken’ vormt. Dat oude werken stamt nog uit de Industriële Revolutie en is dus al zo’n 200 jaar oud! Er is toch wel wat veranderd in die tijd. Waarom het werken dan niet?
De werkgever zal erop moeten gaan vertrouwen dat de werknemer resultaat kan/blijft leveren binnen de gestelde tijd. De werknemer krijgt meer autonomie en hoewel het zeker niet voor iedereen geldt, zullen velen van hen zich daar prettig en trots bij voelen en hun taken nog beter proberen uit te voeren! Er vindt minder (voortdurende) controle plaats, wat gunstig kan uitpakken voor de manager, wat die kan zich bezighouden met andere taken.
Duurzame inzetbaarheid
Het Nieuwe Werken hangt ook samen met duurzame inzetbaarheid. Kijk bijvoorbeeld op:
www.hetnieuwewerken.nl. Dit team richt zich weliswaar specifiek op oudere zzp’ers (senioren).
Een positieve kijk
Op www.managementsite.nl/kennisbank/mens-en-werk/nieuwe-werken worden de kenmerken van HNW opgesomd:
– Aansturing van medewerkers wordt meer gebaseerd op vertrouwen en vindt in mindere mate plaats vanuit controle en toezicht. Dit vereist een andere manier van sturen en leidinggeven.
– Sturing op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Alleen de output (het resultaat) wordt meetbaar. De input (bijv. de gewerkte uren) is veel minder zichtbaar.
Ook vermeld deze website voordelen, zoals:
– HNW leidt tot betere bedrijfsresultaten en een hogere arbeidsproductiviteit.
– HNW zorgt voor diverse kostenbesparingen, zoals inzake kantoorruimte, reiskosten en printkosten.
Kanttekeningen
Natuurlijk zijn er ook uit andere hoeken tegengeluiden, zoals bijvoorbeeld te lezen op: www.ynno.com/het-nieuwe-werken/
YNNO spreekt liever van “een andere werkcultuur”. Volgens hen is HNW niet zomaar naar elke onderneming te kopiëren.
Het zal voor iedere individuele ondernemer tijd kosten om te bepalen of en in hoeverre Het Nieuwe Werken voor zijn/haar bedrijf vruchten af kan werpen.
W10H Xtra – Vitaliteit is er om u hierin te assisteren!
De grijze druk - 20231214
Bent u bekend met de term “de grijze druk”? Het CBS toont aan dat er verwacht mag worden dat in 2040 zo’n 46% van de volwassen bevolking bestaat uit 65 plussers. Dat betekent ruwweg 2 werkenden op 1 gepensioneerde. Dan is het begrijpelijk dat er geroepen wordt dat 1 op de 4 (werkende) mensen straks in de zorg moet werken!
Er komen steeds meer discussies (ook in praatprogramma’s op de tv) waarin het punt zorg wordt aangesneden. Iedereen buitelt over elkaar heen met ideeën over hoe het beter en efficiënter kan. Helaas wordt er bitter weinig aandacht besteed aan de échte oplossing: Preventie.
Als we nu eens met z’n allen zorgen dat we (iets) gezonder leven en dus gezonder ouder worden, al is het alleen al om de zorg te ontlasten!
Het is dus zaak om duurzame inzetbaarheid in te voeren op de werkvloer. Wat is de beste manier daarvoor? Daar kan de vitaliteitscoach alles over uitleggen.
Zorgen dat mensen na hun pensioenleeftijd nog door willen werken kan nu mooi meegenomen zijn, maar over een paar jaar wordt het niet minder dan noodzakelijk!
Ecological food print 20241015
Most people are familiar with the term ecological footprint, but food print?
A standard detail within this phenomenon is the size of the soil that you 'clam', to be able to survive (in terms of food). This should be around 0.9 ha (2.22 acres) per person.
Another detail is the quantity of water that is used for each kilogramme of the food you take in.
A few tests via the tool of the Dutch Voedingscentrum lead to the following results:
Result of test 1 (my current food pattern):
Your food pring is 0.9 hectares (2.22 acres) of farmland.
This equals the 0.9 hectares available to each citizen of the world.
Your water print is 1,670 litres per dag.
That is a lot less than the 2,740 litres available to each citizen of the world.
Since food comprises an important proportion of your total footprint, you can save a lot by making more conscious choices.
And I thought to be thrifty with water! Rinsing, showering, using the toilet, cooking, I try my best not too use too much, at least no more than the average 125 litres per day. But food! That is a real bummer!
In de second test I performed, I deviated from my current food pattern and I filled in what I would have filled in five years ago….
Result of test 2:
Your food print is 1.8 hectares (4.45 acres) of farmland.
That is a lot more than the 2.22 hectares available to each citizen of the world.
Your water print is 4,865 litres per day.
That is a lot more than the 2,740 litres available to each citizen of the world.
Since food comprises an important proportion of your total footprint, you can save a lot by making more conscious choices.
For your own vision (or peace of mind) perhaps you could do a food print test yourself. the Dutch version is:
https://www.voedingscentrum.nl/voedselafdruk
Rather do a general test? Then do the test on World Wildlife Fund.
This comprises some 30 questions, not just about food.
Or go to https://www.footprintcalculator.org/home/en with some 15 general questions.
Which ecological food print is connected to the various foodstuffs?
Greenhouse gas emission (kg) for the production of food (kg)
Oat milk 0.9
Dairy products 1.4
Soya oil 7.28
Pork 7.28
Palm oil 7.61
Coffee 16.48
Dark chocolate 18.68
Beef dairy cattle 21.09
Cheese 21.24
Lamb 24.42
Beef livestock 59.57
Sugar is always sugar? 20241002
Recently I had a conversation about the usefulness of eating fruit. My conversation partner stated that fruit also contains sugar, intending to indicate that an excess of fruit would also be detrimental to the health.
Well, it is a fact that the human body processes sweet substances like glucose en fructose similarly, but still eating fruit is recommended, while consumption of added sugars is strongly discouraged. That is what I would like to discuss in this blog.
So what is the sugar that, one the one hand we usually crave, but on the other hand seems to pose imminent threats?
Het Voedingscentrum (Dutch dietary centre) states fruit is in the common Schijf van Vijf (Food pyramid).
If you wish to consume less sugar, then avoid confectionery like biscuits, sweets and cakes, as well as fizzy drinks and sugar-rich desserts.
It is not recommended to limit the consumption of fruit to a severe extent!
There are people who go bonkers when you state that it is OK to have two oranges per day and subsequently they drop three lumps of sugar in their tea or coffee.
Proven unhealthy sugars are: granulated sugar, cane (brown) sugar and glucose syrup. The latter is a “processor”, an agent that is added to sweets, fizzy drinks and ice-cream. It is also applied during the process of brewing beer and for fermentation-purposes.
You would almost be inclined to think that healthy sugars exist. However, Diabetes UK contradicts this, claiming there are no distinctions.
So: 3 lumps of sugar in your tea and let's not do a banane or tangerine? Rubbish!
“No, it is better to get your energy from products that contain natural sugars", says Diabetes UK. For instance vegetables, fruit and unsweetened (low-fat) dairy.
So.. what about honey? Honey can serve as a sugar substitute because it contains more water, which leaves less room for calories. Cooking with it will retain the natural sugars.
In summary:
- There are no healthy sugars.
- Glucose and fructose are processed by your body in similar ways.
- What you can do is avoid “added sugars”, such as in biscuits, sweets, cakes and fizzy drinks.
- Eat veg, fruit and whole-grain products and as little animals products as possible.
- Do not ban sugar entirely. Your body needs it, albeit to a limited extent.
Blog PPPP 1 - 20241001
Perfect Person, Perfect Planning:
This is something I have been working on, for myself, for many years. Of course, we will agree that the perfect person does not exist, but we can make an effort to come as close as possible.
The basis of this idea is to picture an entire (average) day. What can be done during that day to function in the best and healthiest way possible?
New World of Work 3 - 20240127
Apologies for no translation available.
New World of Work 2 - 20240115
Apologies for no translation available.
New World of Work 1 - 20231229
Although this phenomenon has been known for years, there are still many ambiguities about it.
The definition by Dik Bijl, HNW expert, reads (2007):
"The New World of Work is a vision, in which recent developments in information technology act as a driver for better design and governance of knowledge work. It involves renewal of the physical workplace(s), the organisational structure and culture, the management style and, last but not least, the mentality of the knowledge worker and his manager".
Where and when
With HNW, time- and place-bound working is less in the foreground. Many employers are not really enthusiastic about it, but flexible working hours and more working from home are popular with many employees, see also the NOS news article of 15 June 2023:
www.nos.nl/artikel/2478981-thuiswerken-in-strijd-tegen-files-blijft-lastig-voor-veel-werknemers
The ‘old way of working’
Most organisations still operate according to the principle of ‘the old way of working’. Employees produce goods within a set time, in a fixed place and they are extensively monitored. This is out of date, to say the least.
HNW is mainly a matter of mindset and organisational culture.
The occasional day working from home is not exactly the definition of The New World of Work, no....
Although this phenomenon has been known for years, there are still many ambiguities about it.
The definition by Dik Bijl, HNW expert, reads (2007):
The New World of Work is a vision, in which recent developments in information technology act as a driver for better design and governance of knowledge work.
But...
Employees arrange their work and their time themselves, as far as possible and, of course, by mutual agreement. However, only about 10% of employers are in favour of this. Indeed, some 60% of managers are more or less against more working from home. One fears that their company will operate less efficiently if they can exercise less control, which is one of the focal points of ‘old working’. That old working dates back to the Industrial Revolution, so it's about 200 years old! Surely some things have changed in that time. So why not work?
The employer will have to start trusting that the employee can/will continue to deliver results within the stipulated time. The employee is given more autonomy, and while it is certainly not for everyone, many of them will feel comfortable and proud of this and try to perform their tasks even better! Less (constant) control takes place, which can be beneficial for the manager, as they can occupy themselves with other tasks.
Sustainable employability
The New World of Work is also linked to sustainable employability. See for example:
www.hetnieuwewerken.nl. Although this team focuses specifically on older self-employed people (seniors).
A positive outlook
www.managementsite.nl/kennisbank/mens-en-werk/nieuwe-werken lists the characteristics of HNW:
- Management of employees is based more on trust and takes place to a lesser extent from control and supervision. This requires a different way of steering and managing.
- Management by results instead of presence. Only the output (the result) will be measurable. The input (e.g. hours worked) is much less visible.
It also lists benefits, such as:
- HNW leads to better business results and higher labour productivity.
- HNW provides various cost savings, such as on office space, travel costs and printing costs.
Comments
Of course, there are also dissenting voices from other quarters, as read, for example, at: www.ynno.com/het-nieuwe-werken/
YNNO prefers to speak of ‘a different working culture’. According to them, HNW cannot simply be copied to every company.
It will take time for each individual entrepreneur to determine whether and to what extent the New Way of Working can be fruitful for his/her company.
W10H Xtra - Vitality is here to assist you in this!
The Grey Press-factor - 20231214
Are you familiar with the term ‘the grey pressure’? CBS shows that some 46% of the adult population can be expected to be over-65s by 2040. That means roughly 2 working people to 1 pensioner. Then it is understandable that people are clamouring that 1 in 4 (working) people will soon have to work in care!
There are more and more discussions (including on TV talk shows) in which the issue of care is raised. Everyone is tumbling over each other with ideas on how to do things better and more efficiently. Unfortunately, very little attention is paid to the real solution: prevention.
If only we could all make sure we live (slightly) healthier lives and thus age more healthily, even if only to relieve the burden on the healthcare system!
So the key is to introduce sustainable employability in the workplace. What is the best way to do this? The vitality coach can explain all about that.
Ensuring that people want to continue working after retirement age may be a nice touch now, but in a few years' time it will be nothing less than necessary!